i Drammen

Conchotomi

= operasjon på nesemulinger

Nesemuslingene regulerer luftstrømmen lengre inn i nesen. Vi har tre nesemuslinger på hver side. Nesemuslingen har en tynn benlammele i midten og en slimhinne rundt. Den nederste har i tillegg en mange blodkar som kan betydelig utvide seg og fylle seg med blod. Man kan forestille seg nesemuslingene som avlange ballonger som blåser seg opp og forårsake nesetetthet (les mer om andre årsaker til nesetetthet).


Overreagerer nesemuslingene, så blir nesen tett. Det er stort sett den nedre nesemusling som hovner opp.


Hoven nedre nesemusling

Vanlig nesespray gjør at nesemuslingene trekker seg sammen. Har man god effekt på nesepusting av Otrivin, Rhinox eller liknende så skyldes nesetettheten hovedsaklig nesemuslingene. Imidlertid skal vanlig nesespray som fås uten resept på apotek ikke brukes lengre enn 10 dager for å unngå avhengighet og skade på nesens slimhinner på lang sikt. 

 Da kan en conchotomi hjelpe. 

 Det finnes mange måter å minske den nederste nesemusling. Vi kan alle teknikker og tilpasser det dine behov og din problemstilling. Man kan skjære deler eller hele nesemusling bort. En mer skånsom metode er behandlng med radiobølge. Da bruker man en sonde i nesemusling under bedøvelse, varmer opp vevet kontrollert opp, slik at nesemuslingen skrumper. Det gir lite ubehag under behandlingen og etterpå. Man trenger ingen tamponger og den verdifulle slimhinnen i nesen blir inntakt. Man unngår at nesen blir for tørt. Også krustedannelsen etter behandlingen er minimalt i forhold til de andre teknikker.


Radiobølgebehandling av nedre nesemusling


Etter behandlingen - nå med god luftgjennomstrømmning

Ikke alltid er radiobølgebehandling den beste alternativen. Hvis det foreligger mye ben i nesemuslingen er en vanlig operasjon hvor man kutter en del av benet bort å foretrekke. Da vil i regelen heller ikke nesespray ha noe særlig virkning. Hva som er best for deg, finner vi ut under konsultasjonen.

Oppsummert:

Hvis du ha god virkning av nesespray som Rhinox, Otivin, Zymelin, så vil en en radiobølgebehandling av nesemuslingene dine gir en betydelig bedring.