i Drammen

Nesetetthet

Nesetetthet oppstår når man får nedsatt luftmengde gjennom nesen, slik at man blir tvunget til å åpne munnen for å puste. Nesetetthet kan være svært plagsomt. Man blir tørr i munnen, luften fuktes og varmes ikke opp tilsterekkelig før den kommer i luftrøra. Nesen renser også luften og det mangler da også ved munnpusting. Det kan bidra til snorking.

Årsaker

Det er en rekke forskjellige årsaker hvorfor man kan være tett i nesen. Hos barn under 8 år er årsaken i de fleste tilfeller store falske mandler. Hos voksne er de viktigste tre:

Nesemuslinger

Den hyppigste årsaken til nesetetthet. Vi har på hver side av nesen to til tre nesemuslinger (=concha). De former tversnittet i nesen til en smal spalte. Det oppstår en stor overflate hvor luften må strømme forbi. Den varmes da opp og fuktes. Støvpartikler fanges opp i nesens slim og svelges til slutt. Luften blir renere, temperaturen når kroppstemperatur og 100% fuktighet før den kommer ned i lungene. 

 Den nederste nesemuslingen (=concha inferior) er den som regulerer luftstrømmen. Når den fylles med blod blåses den opp som en ballong for å gjøre spalten smalere. På den måten vil 80% av befolkningen oppleve at alltid et nesebor er tett og skifter side fra tid til annen. 

 Overreagerer nesemuslinger, blir nesen helt tett. Det kan skyldes allergi, annen irritasjon fra kjemikalier eller en feil regulation. 

 Les mer om operasjoner på nesemuslinger...

Misbruk av nesespray

Ofte er grunnen til nesetetthet misbruk av vanlig nesespray som Otrivin, Rhinox eller lignende nesespray uten resept. Saltvannsnesespray kan hjelpe og er ikke skadelig. En overgang til kortison nesespray på resept kan hjelpe. Men det pleier å bli en minst 3 ukers vanskelig overgangsperiode. Hva skjer? Les mer om det...

Neseskilleveggen

Den nest hyppigste årsaken til nesetetthet. Neseskilleveggen skiller høyre nesebor fra den venstre og strekker seg ca. 6 cm bakover i nesen. Den fremre delen er laget av brusk og kan beveges og den bakre delen er laget av ben. Hele neseskillevegen er dekket av slimhinne. 

Neseskilleveggen kan være skjev fra fødselen av og når den vokser blir den med tiden enda mer skjev. Oftest er det derimot en sterk kraftinnvirkning (traume) som slag eller fall på nesen som gjør den skjev. Både brusk og ben kan være årsaken til nesetetthet. 

Er neseskilleveggen årsaken vil bruk av nesespray som Otrivin og Rhinox ikke hjelpe nok mot nesetettheten. 

Da er man nødt til å rette den ut ved en operasjon som heter septumplastikk. 

Eksempel på skjev neseskillevegg:


Nesevinger

I 10-20% av nesetetthet skyldes det nesevinger som klapper inn ved innpusting. Det er en tistand som ikke mange ØNH-leger legger vekt på eller vet hvordan den skal behandles.

Ca. 80% av befokningen kan bevege sin nesevinger. til vanlig skal nesevingene spelles litt ut ved innpusting. Noen kan bevege nesevingen, men gjør det ikke til riktig tidspunkt, Da kan man øve det foran speillet.

Andre kan bevege nesevingene, men har allikevel en tranghet på innsiden av nesevingen.

Er nesevingen problemet, blir det stort sett alltid bedre når man trekker kinnene til side (det heter Cottles manøver). Eller når man tar i nesevingen og drar den til side.

Neseplaster som BreatheRight fungerer ofte bra, men har en tendens til å løsne fra nesen i løpet av natten hvis man ikke har avfettet nesehuden før man setter de på. En annen ulempe er kostnadene over tid. Nesebøyler er en veldig bra løsning. Det finnes en rekke forskjellige typer på apoteket. Etter en del testing og tilbakemeldnger fra pasienter anbefaler vi NasiVent. Den kan  bestilles på nettet (Amazon). 

 Nesevingefunksjon:


Sammensatt?

Av og til kan nesetettheten skyldes en kombinasjon av årsakene nevnt på siden her. En nøye undersøkelse hjelper da videre. Noen ganger må man først prøve å behandle den ene problemstillingen også om det er tilstrekkelig og hvis ikke etter hvert den andre problemstillingen.

Andre årsaker for nesetetthet

Polypper

Polypper i voksen alder er helt forksjellig fra polyppene man snakker om i barndommen og egentlig heter falske mandler på norsk (adenoide vegetasjoner på latinsk norsk). Polypper kan tettne til både nesen og bihuler. Polypper oppstår når nesens slimhinner overreagerer og hovner opp over lengre tid. Slimhinnen vil da vokse ut og danne gelelignende poser i nesen. Det har hos mange en sammeheng med astma og allergi. Astma kan forverres når det foreligger polypper. I tillegg til nesetetteht er man også plaget av mye slim i nesen. Polypper diagnostiseres ved å bruke et endoskop i nesen. Da får man god oversikt og kan vurdere omfanget av polyppene. Første behandling er alltid et kortison nesespray (Nasonex, Avamys el.). Ved regelmessig bruk vil i mange tilfeller polyppene trekke seg tilbake og nesen blir åpen igjen. Evt. må det kombineres med en antibiotikakur eller en kortisonkur i tablettform. Hjelper det ikke må de fjernes i en operasjon. I mange tilfeller kan det enkelt gjøres i lokalbedøvelse og ved behov med litt sedasjon (avslappende medikamenter).

Skorper i nesen

I en tørr nese kan det danne seg skorper. Tørrhet i nesen kan enkelt skyldes manglende væskeinntak. Da er det lurt å drikke minst 2 liter vann om dagen. En anne grunn kan være høy alder eller et reumatisk sykdom som heter Sjøgrens sykdom. Da er ofte også munnen og øyne tørt, det hjelper ikke med driking og mange vil i tillegg oppleve leddsmerter. Ved å ta blodprøver og evt. ta en prøve fra små spyttkjertler i underleppen, kan man finne ut mer om det.

Tumor

Tumorer som kreft og andre er ekstrem sjelden i nesen, men kan oppdages med en endoskopisk undersøkelse og prøvetaking.