i Drammen

Solskader

Kjenner du at huden din kjennes som sandpapir, er litt rosa under og ikke forsvinner med fuktighetskrem, så er det lurt å få det sjekket. Det kan være en solskade. 

Solskader kalles også for solare keratoser eller aktiniske keratoser. De er et forstadiet til hvit hudkreft og bør behandles for å unngå at de utvikler seg til hudkreft.

Jo eldre man blir og jo lysere hud man har jo større sjanse for solskader. Det er mengden av sol man har fått på huden sin gjennom livet som utløser solskader. 

Behandling

Kryo

= frysing med enten flytende nitrogen eller nitrogenoxid, det er den mest skånsome og behaglige måten å fjerne solskader på. Området blir litt rødere og litt mørkere i noen dager og litt rosa i noen uker. Deretter forsvinner solskaden. Det svir litt unde behandlingen i noen sekunder.  Det egner seg mest ved et begrenset antall av solskader. Vi kan utføre det.

Krembehandling

Solskader kan også behandles med kremer som lager en betennelsesreaksjon og solskadene forsvinner. Området man behandler får oftest skorper i flere uker. Det egner seg best ved mange solskader og større områder som er solskadet. Vi kan skrive ut resept på det. 

PDT

= photodynamisk terapi. Der skrapes området med solskader opp, settes på en krem og utsettes for et spesiell lys i 4 timer. Det svir kraftig i 4 timer. Deretter vil man ha en skorpe i noen uker over området til solskaden er borte. Det egner seg ved mange solskader. Det er en del hudleger som utfører denne behandlingen. 


typiske solskader